Copii AutismPersoanele cu autism din județul Bacău și familiile acestora pot beneficia de asistență de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism – Bacău. Centrul oferă intervenții personalizate fiecărui beneficiar, în funcție de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare și disponibilitatea sa și a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.

Centrul este deservit de personal specializat – psihologi și/sau psihopedagogi instruiți în lucrul cu persoane cu autism. Aceștia evaluează fiecare caz nou în parte și, împreună cu familia, realizează un plan de intervenție, pe termen mediu sau lung, în funcție de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât și de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere părinților și familiilor persoanelor cu autism.

Până în acest moment, la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Bacău, beneficiază de asistență 27 copii, cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani.

Chindriş Alina, Coordonatorul acestui centru, declară: “Centrul de consiliere și asistență pentru persoanele cu autism oferă servicii de evaluare, intervenţie, recuperare, consiliere şi asistenţă specializată, copiilor și tinerilor cu autism precum şi familiilor acestora. Beneficiarii centrului sunt copii cu domiciliul în judeţul Bacău, care participă la şedinţe de recuperare săptămânale, individuale sau de grup. În prezent, în cadrul centrului îşi desfăşoară activitatea 3 specialişti perfecţionaţi în terapii specifice cognitiv comportamentale. În contextul deficitului de servicii specializate, Centrul de consilere și asistență pentru persoanele cu autism este un sprijin real pentru copiii și tinerii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist și familiile acestora”.

În tulburările de spectru autist (TSA) terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficiență este crescut atunci când afecțiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de 2 ani) și copilul începe, cât mai din vreme, o formă de intervenție specializată. Din acest motiv, este esențial ca părinții să-și observe foarte bine copilul și să fie atenți la orice comportament neobișnuit al acestuia, încă din primele luni de viață. În cazul în care au suspiciuni, părinții trebuie să i le semnaleze medicului de familie și să solicite un consult de specialitate (neuropsihiatric) pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine.

Copiii cu autism pot prezenta simptome diverse, însă următoarele caracteristici sunt considerate semnale de alarmă:

  • par că nu aud și nu răspund niciodată la nume;
  • nu observă persoanele din jur și nu sunt interesați de jocul altor copii;
  • par că nu știu să se joace cu jucăriile;
  • au alte comportamente specifice tulburării (mișcări repetitive, atașament neobișnuit față de obiecte).

Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Bacău a fost înființat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Copilului și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă! – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”.

Centrul funcționează în localitatea Bacău, Aleea Ghioceilor nr. 4, Jud. Bacău (în clădirea Centrului de Servicii Sociale "Ghiocelul", etajul I, cam.11, lângă Căminul de bătrâni), telefon: 0234/513600, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Centrul de Consiliere și Asistență pentru Persoane cu Autism din Bacău face parte dintr-o rețea națională de 40 de centre aflate în 35 de județe ale țării și în municipiul București. Centrele au fost înființate prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă!”, desfășurat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Copilului și cu Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România.

De la înființarea celor 40 de centre și până la această dată, 895 de copii cu autism din întreaga țară au intrat deja în programe individualizate de terapie, în vederea integrării sociale. Datele de contact ale celor 40 de centre sunt disponibile pe site-ul www.autism.raa.ro, secțiunea Servicii.

Proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă!” urmărește creșterea șanselor de integrare socială și, ulterior, de acces pe piața muncii a copiilor și tinerilor cu autism, prin diagnosticare precoce și facilitarea accesului la servicii și programe de recuperare și asistență specializată. Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de 3 ani și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, „Investește în oameni!”.

Moinesteanul.ro

 

Dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți, ne găsești și pe:

  și  Moinesteanul.ro pe Google News

 

Formular pentru angajatori
 
Back to Top

Folosim cookie-urile pentru a îmbunătăți experiența dvs. pe acest site. Folosiți butonul pentru a vă exprima acordul privind folosirea acestora.