Marți, 05 decembrie a.c., Ministerul Sănătății a emis un comunicat de presă în care a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, semnalând o creștere îngrijorătoare a cazurilor în 29 de județe. Cu aproape 2.000 de cazuri înregistrate în prezent, autoritățile sanitare au luat decizia de a implementa măsuri urgente pentru controlul și prevenirea răspândirii acestei boli infecțioase.

Epidemia a fost declarată pentru a facilita vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni, precum și pentru recuperarea celor nevaccinați sau cu scheme incomplete de vaccinare. În acest context, s-a anunțat și lansarea unei campanii de informare adresată părinților, în colaborare cu medicii de familie, cu scopul de a îmbunătăți aderența la programul de vaccinare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat problema refuzului părinților de a-și vaccina copiii, subliniind importanța conștientizării riscurilor asociate rujeolei și necesitatea protejării sănătății comunității. Rujeola este o boală infecțioasă gravă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar complicațiile pot avea consecințe serioase.

Potrivit Ministerului Sănătății, acoperirea vaccinală la nivel național este îngrijorător de scăzută, cu 78% din copiii eligibili vaccinați cu prima doză și doar 62% cu a doua doză. Aceste cifre indică o tendință descrescătoare pe parcursul ultimilor 10 ani.

(foto: Freepik)

Dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți, ne găsești și pe:

  și  Moinesteanul.ro pe Google News

 

Formular pentru angajatori
 
Back to Top

Folosim cookie-urile pentru a îmbunătăți experiența dvs. pe acest site. Folosiți butonul pentru a vă exprima acordul privind folosirea acestora.