Informații esennțiale pentru românii cu credite: Banca Naţională a României (BNR) a publicat astăzi noile cotaţii ale indicilor ROBOR aferente zilei de miercuri, 23 noiembrie 2022.

  • ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei este 7.89%
  • ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă este 8.08%
  • ROBOR la 12 luni, ce reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni este de 8.28%

Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%. Cu toate că există această creștere substanțială, Mugur isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României sublinia că „aș vrea ca românii să nu-și asume riscurile de a se împrumuta în euro. Menținem sfatul general să te împrumuți în moneda în care câștigi bani. Deci, dacă românii au salarii în euro sau în valută sau salariile în lei indexate la cursul euro, se pot împrumuta în euro. Dacă sunt plătiți în lei, nu recomandăm... Mișcările pe piața valutară înseamnă flexibilitate, dar o flexibilitate în ambele sensuri. Dacă-ți iei un credit pe 20 de ani în euro, ești legat de euro 20 de ani și nu știi cum va evolua cursul și ce va fi când va intra România în zona euro.”

Moinesteanul.ro

TPL_BACKTOTOP

Folosim cookie-urile pentru a îmbunătăți experiența dvs. pe acest site. Folosiți butonul pentru a vă exprima acordul privind folosirea acestora.