Poliția Română
Poliția Română
Naționale

Începutul de an aduce polițiștilor un cadru legislativ extins ce va permite acestora să folosească inclusiv forța fizică în cazul în care o persoană se opune solicitărilor legale venite din partea acestora.

Astfel, de la sfârșitul lunii ianuarie, polițiștii vor acționa conform noilor modificări legislative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Conform acestora, polițistul este îndreptățit să folosească forța fizică în scopul înfrângerii rezistenței fizice a persoanei care, fără a folosi violența, se opune ori nu se supune solicitărilor sale legale atunci când:

  • interzice, temporar, accesul sau prezența oricărei persoane în perimetrul locului săvârșirii unor infracțiuni sau contravenții, dacă prin aceasta ar fi afectată desfășurarea normală a activității organelor abilitate, legată de probarea faptelor;
  • interzice, temporar, pătrunderea într-un spațiu delimitat, marcat sau pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori dispune evacuarea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale, a sa ori a altei persoane;
  • avertizează persoanele, prin orice mijloace de comunicare, să înceteze acțiunile ilegale;

Sau cele referitoare la:

  • conducerea la sediul poliției sau al altor organe judiciare;
  • efectuarea percheziției potrivit normelor de procedură penală, a controlului corporal și al bagajelor persoanei legitimate, precum și a vehiculului utilizat de aceasta;
  • aplicarea cătușelor sau a altor mijloace de imobilizare.

Folosirea forței fizice nu trebuie să aibă ca scop provocarea unor suferințe fizice, altele decât cele inerente înfrângerii rezistenței fizice a persoanei. Polițistul este îndreptățit să utilizeze mijloace adecvate pentru a opri și a pătrunde în vehicule sau pentru a pătrunde în orice spații închise în care se află persoana care nu respectă solicitările sale legale, în scopul extragerii acesteia.

Sursa: IPJ Bacău

TPL_BACKTOTOP

Folosim cookie-urile pentru a îmbunătăți experiența dvs. pe acest site. Folosiți butonul pentru a vă exprima acordul privind folosirea acestora.