Datele centralizate după proaspătul încheiat recensământ arată că Municipiul Moinești mai are o populație de doar 19.728 de persoane, o cifră deja departe de numărul minim de 25.000 necesar pentru a putea fi păstrată titulatura de municipiu.

Conform unui studiu efectuat de Hotnews.ro, la nivel național, peste 70 de localități nu mai îndeplinesc criteriile formale pentru a se numi orașe sau municipii. În județul Bacău sunt deja documentate două cazuri: Municipiul Moinești și orașul Slănic Moldova, ambele având în acest moment o populație mai mică decât cea dată de definiția titulaturii.

Pierderea statutului de municipiu sau oraș poate fi o schimbare semnificativă pentru Moinești (sau orice altă localitate în aceeași situație), iar impactul va genera o serie de consecințe la nivelul guvernării locale, a finanțelor și a serviciilor publice disponibile pentru cetățeni. 

Municipiile beneficiază de finanțare suplimentară din partea guvernului central, iar pierderea acestui statut poate însemna că orașul va avea acces la mai puține fonduri guvernamentale și va trebui să își gestioneze mult mai restrictiv resursele proprii. De asemenea, municipiile au mai multe resurse la dispoziție pentru a investi în servicii publice, cum ar fi transportul, educația, sănătatea sau infrastructura. Pierderea acestui statut poate însemna că orașul va trebui să își reducă bugetul pentru aceste servicii sau poate să aibă mai puține resurse pentru a face față nevoilor comunității.

În cazul în care autoritățile centrale vor decide că este nevoie de o reformă administrativă, cel mai probabil că atât Moineștiul cât și orașul Slănic Moldova vor fi retrogradate pentru a respecta criteriile preavăzute de lege.

(foto: imagine ilustrativă)

 

Dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți, ne găsești și pe:

  și  Moinesteanul.ro pe Google News

 

Formular pentru angajatori
 
Back to Top

Folosim cookie-urile pentru a îmbunătăți experiența dvs. pe acest site. Folosiți butonul pentru a vă exprima acordul privind folosirea acestora.