Pentru cei care poate inca nu stiu sau nici macar nu si-au batut capul, in urma cu mai bine de 100 de ani, la Moinesti s-a nascut un tip pe numele sau Samuel Rosenstock, cel care avea sa devina creatorul curentului Dadaist si cel care a revolutionat cu lucrarile sale atat literatura, cat si artele plastice.

Poet si eseist de "meserie", domnul Samuel s-a declarat nemultumit de rezonanta numelui sau si si-a zis Tristan Tzara ("trist in tara"). Noul pseudonim i-a iesit din abia din a doua incercare, prima data zicandu-si Tristan Ruia. Una peste alta, acest amanunt nu e important, ci faptul ca de-alungul vietii, omul acesta a reusit sa-si puna amprenta personala in domeniile cele mai diverse ale artei.

Lesne de inteles, daca ramanea in Moinesti ar fi ramas un anonim sau ar fi devenit cel mult un Cetatean de Onoare a orasului, asa ca si-a luat talpasita si s-a tot plimbat prin Europa: ba pe la Zurrich, ba la Berlin sau Paris, adica prin mai toate locurile in care se invartea lumea buna. Talentul si ambitia sa absolut remarcabile, l-au ajutat mult in cariera si, desi "miscarea Dada"nu a fost inventia lui exclusivista, aceasta nu ar fi fost la fel de bine promovata si reprezentata fara aportul sau imens.

Fara sa intram in detalii, Tristan Tzara a murit in 1963 la Paris si, in semn de pretuire pentru ca s-a nascut aici, o mana de oameni inimosi impreuna cu o fundatie elvetiana, au reusit sa stranga fondurile necesare construirii unui monument grandios pozitionat excelent, chiar la intratrea in oras.

Monumentul Dada in cifre:

  • 25m lungime
  • 2,6m latime
  • 10m inaltime 
  • greutate aproximativa de  120 tone.

Ei bine, opera sculptorului german de origine romana Ingo Glass a fost inaugurata cu fast in 1996 cand Moinestiul a primit vizita a numeroase personalitati locale si internationale, motiv de mandrie pentru locuitorii din zona care au simtit ca se intampla ceva cu adevarat memorabil si important in micul lor orasel de provincie.

Impresionant ziua si iluminat cu mai multe reflectoare pe timp de noapte, monumentul Dada era cu adevarat un reper de neratat pentru toti cei care traversau sau vizitau orasul Moinesti. Dar magia n-a tinut prea mult.

Astazi, dupa 15 ani de la dezvelire, monumentul nu mai are stralucirea de odinioara, s-a banalizat si si-a pierdut atat valoarea artistica cat si faima "peisagistica". Daca acum 15 ani moinestenii se mandreau cu monumentul lor, astazi, noile generatii habar n-au despre ce este vorba in zona respectiva, foarte multi traind cu impresia ca acolo sunt niste... "schele metalice... sau ceva de genul asta"...

Am vizitat monumentul si... din pacate acesta "zace" intr-o stare jalnica gratie dezinteresului total al celor care trebuiau sa-l administreze. Gazonul din jurul monumentului nu a mai fost intretinut, toate reflectoarele au disparut lasand in urma doar relicve care sa confirme fosta lor existenta. Inscriptiile comemorative par aruncate de undeva din cer fara nicio logica, iar uriasele litere de metal si beton se degradeaza in fiecare zi cate putin.

Daca esti turist si ajungi noaptea in Moinesti, nimic din maretia monumentului nu este tradata, lipsa iluminarii fiind una din cele mai mari pierderi pentru acest obiectiv. In plus, in zona au fost construite doua mini-market-uri dintre care unul si-a ridicat un panou publicitar care iti "agata" privirea mult mai usor decat uriasele litere D A D A.

Nu dorim sa fim extrem de critici, dar credem ca esentialul a fost deja spus. Si din pacate nu este singura locatie care nu este pusa in valoare si care-si pierde din cauza ignorantei atat insemnatatea, cat mai ales, valoarea artistica.

Galerie foto (2011)

Moinesteanul.ro

Dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți, ne găsești și pe:

  și  Moinesteanul.ro pe Google News

 

Locuri de muncă

Angajări și locuri de muncă în orașul Slănic Moldova
Slănic Moldova
Slănic Moldova
Back to Top