Situat într-o zonă binecuvântată cu peisaje superbe și resurse naturale și minerale dintre cele mai diverse, Moineștiul este un oraș de provincie despre care se știe prea puțin dincolo de granițele județului.

Prima atestare documentară a orașului datează din anul 1467, savantul umanist Dimitrie Cantemir menționând în lucrarea „Descriptio Moldaviae” satul Moinești situat în preajma Tazlăului Sărat. Teritoriul actual al municipiului a fost atestat ca târg abia în 1832, perioadă în care s-a format o comunitate evreiască puternică, ce a rezistat până la instaurarea comunismului.

În prezent, Moineștiul ocupă o suprafață totală de 5490 de hectare, motiv pentru care nu poate fi încadrat în categoria orașelor mari, deși el include nu mai puțin de 7 cartiere:

  • Hângani (266 ha);
  • Văsâiești (226 ha);
  • Lunca Dealu Mare (306 ha);
  • Lucăcești (248 ha);
  • Găzărie (182 ha);
  • Micleasca
  • Albotești

Conform recensământului desfășurat în anul 2011, Municipiul Moinești are o populație stabilă de 21.787 de locuitori, cu 2.483 persoane mai puțin decât la recensământul din 2002 când au fost înregistrați oficial 24.210 locuitori.

Până în 1990, marea majoritate a locuitorilor munceau pentru Schela de Petrol dar, treptat, privatizarea instituției si automatizarea multor procese de foraj si extractie au dus la disponibilizari in masa, motiv pentru care, astazi Moinestiul are o rata a somajului apropiata de 50%.

Declarat municipiu înca din 2001 și stațiune balneoclimaterică în 2022, orașul chiar se străduiește să se ridice la înălțimea acestor titulaturi. Pentru locuitori investițiille și proiectele de dezvoltare regională au fost puține în trecut dar, de câțiva ani acestea s-au multiplicat, iar acum pot fi remarcate ușor aproape în toate domeniile.

Un exemplu demn de precizat este cel dat de Spitalul Municipal de Urgență Moinesti care, sub un management performant, a reușit să fie printre primele spitale acreditate din țară, motiv de mândrie și bucurie atât pentru moineșteni, cât si pentru locuitorii din imediata vecinătate.

Moineștenii sunt în marea lor majoritate mândri de orașul lor, sunt oameni optimiști, iubesc munca și cred sincer că vor urma vremuri mai bune atât pentru ei, cât mai ales pentru copii și nepoții lor.

Galerie Foto

Moinesteanul.ro

Back to Top

Folosim cookie-urile pentru a îmbunătăți experiența dvs. pe acest site. Folosiți butonul pentru a vă exprima acordul privind folosirea acestora.